|3-6 dages levering |Ærlig rådgivning |Unikt sortiment

 

Hjemvendt ladt op med fornyet energi fra det Svenska.

 

I uge 3 og 4 tog vi sammen med vores venner fra Nutaaq.dk, på ferie i Sverige. En lang ventet ferie som vi krydsede alt for, ville gå i opfyldelse. Corona har jo sat sit præg på verdensplan. Så vi var bange for, at vi egentiligt ikke ville komme afsted. Derfor gjorde vi alt vi kunne for, at passe på, så vi kunne komme afsted. 

 

Weekenden d. 15 og 16 Januar hev Mikkel og hans "fucking"(som de blev beskrevet, med et smil) Grønlændere og husky fætrene, en forrygende 1 plads hjem i C1. Til Danmarks Mesterskab i slædehundekørsel. Vi kunne ikke få armene ned! Vi er simpelthen så stolte af vores hunde! Ikke nok med det, så kunne Søren fra Nutaaq.dk Frk. Ipsen og Lille Ulla også kalde sig Danmarks Mestre, med ikke mindre end 20 min. Ned til nr 2. I Scooter2 -klassen. Så der blev rigtigt skålet i champange, da løbet var afsluttet. Og hvilken fed måde, at starte en ferie på? 

Det skulle da ikke slutte her. Så d. 17.01.22 blev Natalie og Mikkel til Hr. og Fru. Thybo Bach Jensen. Så ferien blev rigtigt skudt igang med champange. D. 19.01.22 lander vi i Sverige kl 04.00 om morgenen. Efter godt og vel 17-20 timers kørsel. Lille Lilje og hundene gjorde det så godt på den meget lange køretur. Grund til, at turen op til Orsa tog så lang tid, var bl.a. Fordi vi både måtte lufte 9 hunde og hende den lille også skulle have muligheden for, at strække ben. Vi kunne heller ikke køre for stærkt, da vi havde vores hundetrailer på. 

 

Vi ankommer som sagt meget tidlig morgen. Noget af det vigtigste hundene, bliver puttet i hundegårdene med halmen, som vi havde med. Og vi selv tog kun dyner, puder og sengetøj med op i hytterne. Vi står op ved en 10.00 tiden. Ser ud mod det smukke hvide landskab, og kan på ingen måde tro, at vi faktisk var i Sverige. Hele vores lille familie. Hjemmefra havde vi klargjort aftensmad til 10 dage, som vi lod være pakket ned i bilerne. Der var så mange minusgrader, at vores fødevare sagtens kunne holde sig frosne. Og så sandt som det er sagt, for selvom vi tog mad op om morgenen, så var maden altså stadig delvist frossen, da det skulle varmes om aftenen. 

 

Emådalen.

Så heldig som man kan være, har vi et godt bekendskab til andre med Grønlandshunde. Jes og Maj, som har en pation for racen, dens ophav, og ikke mindst deres hjerte til Grønland. Har deres egen perle i Emådalen i Sverige. Stedet består af en stor grund, med to hytter tilhørende, dertil hundeområde med hundegårde. Hovedhuset/hytten har varmepumpe med indlagt el, så den var vi heldige at få, da vi havde lille Lilje med os. Gæste hytten, tog Søren og Yvonne der havde patroliumsovn (også kaldet brændeovn) som varmekilde. Så mens vi heldige unge mennesker, kunne trykke på en knap, måtte Søren og Yvonne igang med brænde. Det er dog ikke noget der genere Team Nutaaq, som er vant til overlevelsesture og lange vandringer, eks. Tog de i sommers til Lapland med deres hunde, vandrede mange kilometer og sov i den åbne smukke natur. Disse vidunderlige rejser, kan Nutaaq fortælle mange og meget om. 

 

Når vi skulle have vand til eks. ALT! Så skulle det hentes i den tilhørende brønd. Forstil jer en brønd som vi ser på film, fra gamle dage (rustikt og nostaligsk). En brønd der er bygget op af sten, med tag over, spand m.v. der skal hejses ned og op. Toiletforholdene stod på das, for Søren og Yvonne, for vores vedkomne seprationstoilet. Mikkel blev ført tilbage til tiden på Grønland, hvor dette også er metoden, at gå på WC på. Til dem som ikke ved hvad det er, så er dasset. Som vi også kan huske tilbage på fra ældre tid, et hus ude hvor man sætter sig og ens *bum og T, ryger så ned i en spand der skal tømmes. Seprationstoilet, ligner et alm toilet, her ryger ens *bum og t, ned i en pose som skal tømmes. Til forskel fra dasset, så er der ved seprationstoilettet tilkoblet udsugning, således at det ikke begynder at lugte. Årh dog lugter det altså som vores datters blespand og værre til, når den skal tømmes. 

 

Hundenes forhold var stort set som herhjemme. En indhegning hvor hundene kunne løbe frit.

1. Hundegård; hvor Frk. Ipsen, Lille Ulla og Hr. Bjørn boede (3 hundehuse).  

2. Hundegård; boede Tyvho og louis (2 hundehuse).

3 hundegård; Whipsie, Neela og Vaiana (2 hundehuse).

4. Hundegård; Master Yoda og Avi (2 hundehuse).

5. Hundegård; Fætrene Fox og Atlas (2 hundehuse).

Alt i alt, havde hundene god plads, og det rigtig godt. Som var de hjemme. Lille Ulla var dog lidt skeptisk første nat, og synes hun skulle ind og putte med mor og far, som hun plejede. Hun vendte sig dog hurtigt til, at være i gården især, da hun fandt ud af den flotte Fox stod skråt overfor. Ligeså var Frk. Ipsen også tit forbi Master Yoda og lige gøre sig til, for sikke et par flotte fyre der stod overfor. Master Yoda skulle også rigtigt posere på hans hundehus og holde godt øje med de to damer overfor. Huskypigerne, Neela, Whipsie og Vaiana synes ikke helt om de to modeller der var kommet til, så når de gik deres catwalk over til drengene, skulle husky tøserne rigtigt fortælle, at de ikke skulle tage deres mænd. Det brændte dog totalt af på Frk. Ipsen og Lille Ulla hvis selvtillid er iorden. Det endte med, at huskypigerne acepterede, at de to modeller gik på besøg hos Master Yoda og Fox. For som Neela sagde til Whipsie: " Vi er jo alligevel sammen med dem hver dag, så det måske ok, at holde en pause fra de mænd". 

 

Rutine, på rutinen.

Hver morgen blev kaffen sat over omkring kl 08.00. Sov Lilje og Mikkel videre tog Natalie på morgenvisit ned til Nutaaq, og fik en kop kaffe og en snak med Yvonne. Søren var ude ved hundene hver morgen kl 08.00 og fik luftet Nutaaq teamet. Herefter luftede Mikkel Aktivehunde teamet. Morgenerne stod oprindeligt på, morgenmad, kaffe og planlægning af dagens slædeture. Vores slædeture kom nemlig an på vejret. Temperaturen sted, desværre da vi ankom hvilket betød, at der kom regn. Som endte med et isslag over hele Emådalen. Søren og Mikkel tog derfor Snescooteren første dag, og kørte sporerne til. 

 

Under vores første slædetur, har den kære Neela sat så meget vinterpels og nok også fået ekstra muskelmasse. Mikkel har nemlig haft trænet tung træning og fodret med; Vom active - proteinrigt fuldfoder, som er med til at opbygge muskelmasse. Heldigvis havde vores venner fra Nutaaq.dk taget ekstra udstyr med hjemmefra, fra deres butik. Så Neela endte med, at komme i en lækker Dragåttan x-back sele. Nutaaq havde også taget en masse snepotesokker med, som skulle testes af. Og heldigvis for det! Pga. Det skiftende vejr, og is på sporet fik vi desværre små poteskader. Ikke noget alvorligt, men noget hvor man skulle passe ekstra godt på hundene. 

Med poteskader, mange kilometer der skal køres m.v. Så er der ikke et øje tørt, når man selv har en shop "Aktivehunde.dk og er afsted med Nutaaq.dk - hundeudstyr på farten". Vores hunde fik potevoks beskyttelse på fra Natural Dog Company, et økologisk naturmærke, som i kan finde på vores shop under "pleje og førstehjælp". Også fik de snesokker på, som i kan finde hos www.nutaaq.dk. Før og efter hver slædetur blev hundene tjekket, både poter og krop. For vi skal jo passe godt på vores hundebørn. Aktivehunde.dk som er blevet Grossist for Pure Meatsnax, havde taget et parti af dette økologiske højkvalitets produkt med. Som er en kosttilskuds snack, der gives til hunden. Primært blev der brugt joint Aid+ og Seaweed. Da der er MSM og Glocusamine i Joint Aid+ produktet, som er med til at opretholde og beskytte hundens led og motorik. Seaweed den gengse alm. Til generel sundhed og veligeholdelse af hundens sundhed, Seaweed er også kendt for, at beskytte hundens mave tarm flora, hvilket var optimalt da vores hunde spiste meget sne, som deres maver ikker er vant til. 

 

Apropo sne. Så var der jo mange minusgrader, og outdoormanden Mikkel T.B. Jensen udforskede minusgraderne på egen krop. Det kolde vejr er jo et paradis for en, som har arbejdet og boet på Grønland. Mange vil måske finde Mikkel sær, for den måde han eksperimentere med eks. Frostgraderne her. For hver minusgrad der blev, satte Mikkel nemlig tungen på noget metal, for at tjekke hvornår det ville gøre ondt, med risiko for at den ville sætte sig fast. Så jeps i de mange minusgrader gik Hr. T.B. Jensen rundt og slikkede på metal. Mening med galskaben er der jo, for vi skulle jo ikke risikere vores hunde, ville få sat deres tunger fast til vandskålene. Mikkel med hans erfaring på Grønland kan jo desværre berette om, en hund som måtte aflives, da dens tunge frøs fast til vandskålen. Tragisk hændelse som betød hundens nerver i tungen var fuldkommen ødelagt. Så på bestemte tidspunkter af morgen, middag, eftermidag og aften blev vores hunde altså vandet. 

 

Hver aften kl 18.00 gjorde Mikkel og Søren det til rutine, at fodre vores kære hunde. Så alle fik mad på samme tid og ingen følte sig snydt. Imens stod Yvonne, Lilje og Natalie i kødgryderne indenfor, og gjorde klar til aftensmad, en øl eller en god vin.Samt. Aftenhygge. Allerede mellem 21.00 - 22.00 blev hundene igen luftet og der blev sagt godnat med en god godbid, godbidder som i kan finde under vores rubrikker "snacks og storkøb". Vi havde selvfølgelig storkøbsvare med, da 12 hunde skulle kredses om. Samt. Skulle Jes og maj da også have lidt godt til deres hunde, når de kom tilbage til Emådalen. 

3 dage uden bad. Blev det også til, ja altså vi var jo ikke sammen med andre end os selv. Men til sidst trængte Natalie's og Yvonne's hår altså til, at blive vasket synes de. Så der blev fyret op for badestuen, hvor vi selv skulle koge vand til bad. Den måde det fungerede på, var som sagt. At der blev fyret op i badestuen, så det ikke var helt koldt, at stå splitter ravnene *bar-R'et*. Hernæst varmede/kogte man sit badevand. Der er en fin bruser i badestuen, hvor man så kan gå ind med sit badevand, og en øse man kan hælde udover sig selv. Efter Yvonne og Natalie havde været i bad, skulle mændene også sendes afsted. Lilje fik en omgang med en våd klud i hovedhytten, da badestuen alligevel var for kold til, hvis hun skulle have været badet der. Hele menneskeflokken blev lige skrubbet og vasket, og fornyet energi kom til. Ja helt usorinerede er vi vel heller ikke. 

Lilje nød morgenerne, som bød på længe ventetid på tegnefilm på Ipad'en som hun også lærte at bruge, samt. En stor mængde toldmodighed. Efter en halv tegnefilm, skulle hun med ud i sneen, den sorte bobslæde fik kørt nogle gode ture i Emådalen, og da Lilje fandt ud af, at hvis hun råbte så gav det genlyd, så var der bare fest for alle små hjerter. Når Mikkel og Natalie skulle på lang slædetur, blev den lange rute lidt for hård for den lille, eller hvis forældrene blot gerne selv ville ud, at køre. Så under morgensamling med Nutaaq, blev det hurtigt en rutine, at pap onkel søren og tante yvonne tog morgen/formiddagsturene. Hvorefter de kom hjem passede Lilje og puttede hende til middag, så mor og far kunne komme ud og køre. Så igen gik tingene på rutinen, Lilje blev puttet omkring kl 12.00 og stod op mellem 15.00-16.00. Noget vi herhjemme har studset over, var simpelthen at Lilje tog ferien, de mange timers transport m.v. Så flot! Når man tænker på hun kun er knap 2 år, og var med i sneen i mange minusgrader. Men den bette stor trives åbenbart i Sverige, der var ingen øv eller noget. Hun elskede, at være med på slædeturene også, hvor hun grinede og skreg "DYGTIIIIG". Ja vi siger jo ofte "dygtig" herhjemme til hundene. Så en glad Lilje, med fart på, der også havde en fantastisk ferie. Vi måtte dog beklage overfor Jes og Maj, da deres hytter var maks! spændene, der var en masse sjove og spændene ting den bette kunne få fat i. Og vi skulle huske, at tjekke vores støvler hvis vi ikke ville træde ned i diverse ting. Vi mistede også et par ting af Lilje's, som var bare ikke har kunne finde. Så Jes og Maj hvis i finder en tandbørste i en snestøvle deroppe, så beklager vi. 

Så alt i alt bød ferien på en masse fysiske aktiviter, på rutinen. Vi tog nogle hurtige smut ind til Orsa og en gang til Mora, for at kigge lidt. Hente drikkevand og snacks til os selv, obs. Vi må ikke glemme Vinen (vi var jo på ferie). Der var desværre ikke rigtigt nogen butikker, som havde noget specielt som vi ikke også ville kunne finde i Danmark. Mange steder var butikker lukket, tomme lokaler til salg eller leje (corona har desværre nok sat sit præg). Så skal i til Sverige så husk endelig, at støt såkaldte speciale forretninger, med eksklusive vare vi ikke bare sådan kan finde i Dk.  

Emådalen er et fantastisk sted, Jes og Maj har uden tvivl sat deres hjerter i deres område, som virkeligt bære præg af deres liv. Vi skylder også Jes og Emåsvensken en stor tak for, at klargøre spor til os. Det var en fantastisk oplevelse, og vi vil meget gerne afsted igen. 

Livet herhjemme i DK er luksuriøst. Vi kan blot tænde for varmen, og vandhanen. Gå ud i et varmt bad m.v. Uden at skulle tænke på, at arbejde for sagen. Også tænker man over, hvordan ens hovede kan sprænges af stress i den daglige hverdag, når vi har det så nemt. Alle hovedpiner forsvandt, da vi var i Emådalen og en ting er sikkert vi fik koblet fuldkommen af. Det var en rigtig sund ferie for os mennesker og hunde. Så det kan bestemt anbefales, at tage væk. Lade computer og telefoner være væk. Måske kræver det noget fysisk, at "leve", men det er også det eneste du skal tænke på.

Og hvor er det ikke tankevækkende? Så ta afsted på ferie! Også selvom der hverken er net, eller luksuriøse forhold. Ta familien og jeres hunde med. Også lev livet for pokker! :D I

Vi vil slutte for nu, og berette om hvordan vi klargjorde hundene til vores slædeture m.m. På et senere tidspunkt.